Бяла

Бяла е чист и приветлив куротен град, който разполага с всички условия за морски туризъм. Градът се развива динамично и всяко лято предлага по нещо ново на своите гости.
Град Бяла е разположена в централната част на Българското Черноморско крайбрежие - почтити на равно отстояние от двата областни града - Варна (50 км) и Бургас (70 км). Бреговата ивица на Бяла се характеризира със съчетание от скалист бряг, малки заливи, плажови ивици с пясъчни дюни. По-голямата част от плажовете имат източна, североизточна и югоизточна експозиция, което предлага и по-оптимални условия за слънчево греене. Общата дължина на плажните ивици е 6244 м, или около 16% от общата дължина на плажовите ивици, намиращи се на територията на област Варна.

Археологически разкопки

През 2009 г. започнаха археологически разкопки до нос св. Атанас водени от ст.н.с. д-р Валери Йотов. Бяха открити сгради и предмети от национално историческо значение. Останките са от V-VІІ в. и част от тях се пазят в туристическия център в града. Най-интересната находка е раннохристиянска базилика от V-VІ в.

Белите скали

Бяла е четвъртото място в света, където са открити следи за гигантския космически катаклизъм на границата Креда- Терциер, довел до края на ерата на динозаврите и дал шанс за развитието на бозайниците. Белите скали представляват непрекъснат скален геоложки профил с геохроноложка граница Креда- Терциер и съпътстваща я иридиево- редкоментална аномалия. Това е първата Креда- Терциер граница в България и по думите на проф. Прайзингер /ръководител на експедицията по разкриването им/, те са буквално на “една ръка” разстояние.

Вино

От стари времена, винарството е един от основните поминъци в Бяла. Много от местните жители отглеждат лозя и произвеждат вино. Най-разпространените сортове са "Мерло" и "Димят". В Бяла са изградени няколко частни дегустационни, където туристите могат да опитат и да си купят различни видове вина.

 Хотел Палацо Бяла - лого / Бяла хотели © Copyrights Palazzo Byala 2009 - 2023
Web Design
Свободно информационно общество
Лични данни           Хотел | Бяла | Стаи | Цени | Ресторант | Услуги | Галерия | Резервации | Контакти           Линкове